maandag 29 augustus 2016

Zomerse bloemen krans

Chrysanten Kransje


Deze krans oogt fris en zomers door de kleuren, maar door het gebruik van de kleine bloemetjes ook heel lief, romantisch en verfijnd. Een krans met verse bloemen staat leuk en past eigenlijk overal wel bij.

Dit was een cadeautje voor een nicht van mijn moeder en haar man, die in Duitsland wonen. Mijn ouders gingen er afgelopen weekend heen en zouden een kleinigheidje van mij meenemen, maar het moest dan wel een paar uur in de auto kunnen en niet onhandig om mee te nemen. Een krans als deze is dan ideaal, want het neemt niet veel ruimte in en in een doosje kan hij zo in de kofferbak of op de achterbak gezet worden. Doordat de bloemen in steekschuim gestoken zijn, heb je geen problemen met uitdrogen van bloemen. Zeker nu het afgelopen week zo warm was, is dat wel belangrijk. Een boeket kan na een paar uur al gauw slap hangen en vervoeren in een emmer water zorgt vaak voor geknoei.

Beschrijving

Deze krans met mini Chrysanten bloemetjes (Santini) ziet er vrolijk, lief en lekker zomers uit. Lange tijd had de Chrysant een beetje een oubollig imqago: bloemen voor oude dames of voor op het kerkhof... Maar het is juist een ontzettend veelzijdige en hippe bloem. Er zijn zo veel soorten, vormen en kleuren verkrijgbaar! In elk bloemstukje of boeketje past wel een Chrysant: één soort, verschillende soorten gemengd of gecombineerd met andere bloemen. Bovendien is de Chrysant een sterke bloem, die ook nog heel lang staat.


Gebruikte materialenDeze krans is gemaakt met 3 soorten Santini (mini Chrysant). Deze hebben trosjes bloemen aan iedere stengel, wat heel handig is. Per stengel heb je dan meerder bloemen die je kunt gebruiken. Voor een krans is het belangrijk om genoeg vulling te hebben, zodat deze mooi opgevuld wordt. De kleine bloemetjes zorgen voor een verfijnd uiterlijk en passen goed bij het formaat van deze kleine krans. Voor een grotere krans kunnen eventueel ook de "gewone" grote Chrysanten gebruikt worden, voor een wat robuuster uiterlijk.
Ik heb zacht gele bloemen, witte bloemen met een groen hart en groene knopjes gekozen. De kleuren passen mooi bij elkaar en zorgen voor een zachte en zomers uitstraling.


Werkwijze


 

Als eerste wordt de steekschuim ring in water gelegd, zodat deze zich vol kan zuigen. Het is belangrijk om dit vanzelf te laten gebeuren, dus niet onder water houden of de kraan er op laten lopen.
Ondertussen kunnen de bloemen kort van de stengels afgeknipt worden. Ik knip ze zelf bij de vertakking af, zodat de stengel iets langer blijft en ze naderhand goed op maat aangesneden kunnen worden.
Vervolgens worden de bloemen in de steekschuim gestoken. In deze krans zijn de bloemen speels verdeeld over de krans. Het is ook mogelijk om een andere verdeling te kiezen, wat weer een heel ander effect geeft: een symmetrische patroon geeft de krans een strakker uiterlijk (dit speelse oogt wat liever en landelijker). Het is ook mogelijk om banen of stroken te maken van één soort bloemen. Dit ziet er heel modern en gestyled uit. Je kunt zo veel/brede banen maken als je wilt. Of de krans zelfs in 3 vlakken verdelen met een groep groene, een groep witte en een groep gele bloemen.

Het kan overigens ook heel leuk zijn om deze krans met maar één soort bloem te maken. Het zou er bijvoorbeeld super modern uitzien om de hele krans met de groene knopjes vol te steken. Er zijn zo veel mogelijkheden.

Ik zelf vind het makkelijk om gewoon te beginnen en dan "op het oog" steeds bloemen bij te steken. Je ziet vanzelf welke kleur aan de beurt is. Het is echter ook mogelijk om eerst een hoofdbloem over de hele krans te verdelen (bijvoorbeeld eerst de witte bloemen verdelen) en later de rest opvullen met de andere bloemen.
Het is belangrijk om de stelen voor het insteken schuin af te snijden met een mesje op de gewenste lengte. Maak de stelen kort genoeg: zeker bij een kleine krans is er maar weinig ruimte "in" de steekschuim en kunnen lange stengels elkaar in de weg zitten. Ze moeten er wel stevig in gestoken zijn, voor genoeg houvast. De bloemen worden kort op de steekschuim gestoken en altijd recht, zodat de vorm behouden blijft. Steek de bloemen ook dicht genoeg op elkaar, zodat de krans compact en vol wordt.


Bloemenkrans onder een  glazen stolp

Deze krans was een cadeau, maar het is net zo leuk om eentje voor jezelf te maken om thuis neer te zetten. Een prachtige (tafel)versiering! De krans kan zo op tafel gelegd worden, maar nóg mooier staat hij op een mooie schaal. Vooral een (glazen) schaal op voet, geeft het geheel wat meer hoogte, waardoor het (nog) beter uitkomt. De krans zou prachtig staan onder deze glazen stolp!

Tip: wanneer er (een bloemstuk met) verse bloemen onder de stolp ligt, ontstaat condens door de verdamping van het vocht. Dit ziet niet alleen stom uit (want als de stolp beslagen is, zie je niet meer wat er onder ligt), maar is ook niet goed voor de houdbaarheid. Daarom kan het handig zijn om kleine plastic stootdopjes of viltjes onder de stolp te plakken. De stolp ligt da toch recht en stabiel op de schaal, maar er is een klein kiertje, zodat er wel nog lucht bij kan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten