donderdag 18 augustus 2016

Plantjes op tafel

Exacum affineDeze plantjes zijn op zich al heel leuk, maar met z'n tweeën in een mooie pot, op een leuke schaal hebben ze verder weinig meer nodig. Leuk op tafel, op een dressoir of op de vensterbank.


Bitterblad

De officiële naam van deze leuke plantjes met kleine, witte bloemetjes met een geel hartje is Exacum affine, maar ze worden ook wel Bitterblad of Aardappelplantje genoemd. Ik kreeg ze laatst van mijn lieve vriendin cadeau en ben er hartstikke blij mee! Deze plantjes staan overal wel leuk en passen eigenlijk ook in ieder interieur, afhankelijk van hoe en waarmee ze gecombineerd worden...

Het staat leuk om ze met z'n tweeën neer te zetten, maar één plantje kan ook gecombineerd worden met andere accessoires, als onderdeel van een geheel (op een dienblad bijvoorbeeld). Naast de witte, zijn ze ook met paarse bloemen verkrijgbaar, hoewel ik de witte wel wat neutraler en daardoor makkelijker te combineren vind.

Decoratie met plantjes

Zelf heb ik de plantjes in eenvoudige zwarte, glanzende bloempotjes gezet. Een klein detail is dat de twee potjes weliswaar even groot zijn en ongeveer dezelfde vorm hebben, maar toch niet helemaal gelijk zijn: de linker loopt wat taps toe, de rechter boller naar onder. De verschillende vormen maken het wat spannender, terwijl ze toch duidelijk bij elkaar horen omdat de bloempotten dezelfde kleur hebben en van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Het kan ook leuk zijn om twee (of drie) potjes van dezelfde serie, maar verschillend van hoogte te gebruiken en deze als groepje bij elkaar te zetten. Vooral in een hoek of langs een lange muur (op een dressoir) bijvoorbeeld, kan wat hoogte en hoogteverschil de decoratie nét wat mooier uit laten komen.
De zwarte potjes zijn eenvoudig en laten de kleur van de blaadjes en bloemetjes mooi afsteken, zodat hier de aandacht naar gaat. Door de potjes samen op het langwerpige houten dienblad te zetten, wordt het nog meer één geheel. Het hout zorgt weer voor wat warmte en licht bij het koude, donkere zwart van de potjes en staat óók mooi bij de kleur van de plantjes. Deze plantenschaal staat mooi op tafel of op een dressoir. De bolvormige plantjes kunnen beter niet te hoog staan, anders kijk je tegen de minder mooie onderkant aan en zie je de bloemetjes minder goed.
De plantjes kunnen ook los van elkaar neergezet worden en toch samen een geheel vormen. Door voor eenheid en symmetrie te zorgen, is duidelijk dat beide items bij elkaar horen. Op de eettafel heb staan ze allebei op een zwarte, vilten placemat/onderlegger. Deze decoratieve onderleggers met honingraat/ruit motief passen bij de zwarte potjes en steken mooi af tegen het wit van de tafel, wat je door de gaatjes nog ziet.
Verzorging

Exacum plantjes houden van licht, maar niet van directe (felle) zon. ze zijn dus niet zo geschikt voor op de vensterbank. Ook oppassen met kou en tocht. De aarde moet vochtig gehouden worden, maar zeker niet te nat. Wanneer de aarde droog is, zet ik de plantjes even zonder sierpot in een schaaltje, wat met water gevuld wordt. Zo laat ik ze een half uurtje staan, laat ze even uitlekken en zet ze terug in de pot. Je merkt dan meteen dat ze volgezogen zijn met water, omdat ze veel zwaarder aanvoelen. Het is ook mogelijk om het water direct in de sierpot te gieten, maar let wel op dat er geen water in de pot blijft staan, of haal dit er uit. Anders zullen de wortels snel gaan rotten.
Het is een "eenjarige" plant, dus geen vaste plant, die weliswaar een hele tijd bloeit en nieuwe bloemen krijgt, maar na de bloei periode ook "op" is en weg moet. Uitgebloeide bloemetjes kunnen verwijderd worden, dit ziet er niet alleen beter verzorgd uit, maar bevordert ook de (nieuwe) bloei.Geen opmerkingen:

Een reactie posten