woensdag 10 augustus 2016

Tafel kleed

Functioneel én decoratief!


Een tafelkleed kan ontzettend praktisch zijn om een tafel te beschermen tegen vlekken, vuil, beschadigingen en slijtage. Tafelkleden zorgen echter ook voor wat meer "aankleding" van de tafel zo voor een gezellige uitstraling. Een mooi gedekte tafel is niet compleet zonder een bijpassend tafelkleed! Het is dus net zo goed een leuk accessoire dat decoratief gebruikt kan worden.

Een hoogglans witte tafel is gevoelig voor krassen en kan doffe plekken krijgen, waardoor hij er verweerd uit gaat zien. Eigenlijk heeft iedere materiaalsoort wel een kwetsbare eigenschap (vochtkringen in hout, roest en krassen op metaal...). Een tafelkleed beschermt de tafel en ziet er bovendien ook nog eens heel leuk uit! Zeker met een peuter in huis is dat geen overbodige luxe! 
Er zijn zo veel soorten tafelkleden, afhankelijk van de gewenste eigenschappen en persoonlijke smaak zijn er allerlei materialen, stijlen, motieven en kleuren. Waterdichte, wasbare, afwasbare, klassieke, moderne, brocante, stoffen of linnen, plastic, papieren, er zijn zoveel soorten dat er altijd wel iets te vinden is wat mooi staat.
En anders is er altijd nog het alternatief om een transparant tafelzeil te gebruiken. Dat zie je nauwelijks, maar beschermt optimaal. Deze tafelkleden worden meestal van een rol verkocht en kun je dus in iedere afmeting krijgen, ook kleinere stukjes voor salon- of bijzettafeltjes.

  
Dit zilveren tafelkleed is van vinyl en dus afwasbaar, hoewel het er als stof uitziet. Het heeft een klassiek bloemmotief, maar toch een moderne uitstraling. Hoewel het rond is, vind ik het leuk op een rechthoekige tafel staan, de afgeronde kanten zien er apart uit en bovendien bedekt het tafelkleed de tafel niet helemaal, zodat de witte tafel gedeeltelijk te zien is en het zilver mooi laat afsteken tegen de witte ondergrond. Door de tafel niet helemaal te bedekken, wordt het tafelkleed meer een accessoire omdat het minder het gevoel geeft dat de tafel gedekt is voor het eten en de tafel (met zijn eigen materiaal en kleur) toch onderdeel van het geheel blijft. Het ronde tafelkleed is hier een voorbeeld van, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden... In het midden loper over de lengte van de tafel, met aan beide kanten een vrije rand, twee (of drie smallere) lopers dwars over de tafel staan bijvoorbeeld ook leuk. (Gebruik eventueel anti-slip onderleggers, zodat de lopers mooi op hun plaats blijven liggen!)    

Overigens zijn op sommige foto's nog de restanten te zien van het verjaardagsfeestje van ons zoontje, die al weer 2 jaar werd. Ook voor feestje zijn tafelkleden natuurlijk onmisbaar omdat geknoei, gekras, omgevallen glazen, plakkerige of vettige vingers zeker op feestje niet onvermijdbaar zijn, dus laat dat de pret niet drukken! Als alles op elkaar afgestemd wordt, tafelkleed of -kleden, servetten, in dezelfde kleuren en motiefjes, of passend bij een bepaald thema, wordt het een feestelijk geheel! 

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten