zaterdag 4 juli 2015

Vaasje met Vrouwen mantel

Boeketje van Vrouwenmantel



Een vaasje is snel gevuld met wat groen uit de tuin, zoals deze Vrouwenmantel. Makkelijk, goedkoop en snel en het ziet er heel leuk en zomers uit. Of het nu een klein boeketje in een vaasje is, of een paar losse takjes in flesjes, wat groen brengt meteen wat kleur en vrolijkheid in huis!


In de twee perkjes onze tuin staat Vrouwenmantel (Alchemilla mollis). Deze plant met de grote, zachte bladeren (de Lateinse naam "mollis" betekent ook zacht) groeit en bloeit zeer weelderig. Heel mooi in de tuin, want de frisse, felgroene bloei is vrolijk en uitbundig, terwijl de zacht groene, behaarde blaadjes er prachtig uitzien met dauwdruppels er op in de vroege morgen. Aangezien de planten zo goed groeien, kunnen ze makkelijk een paar takjes missen, die binnen in een vaasje komen te staan. Zo kun je binnen en buiten genieten van deze mooie plant.


De bloei van de Vrouwenmantel zien niet uit als typische bloemen, het valt eigenlijk een beetje tussen bloemen en (blad)groen in. De fijne, felgroene plukjes zien er in ieder geval wel fris, vrolijk en zomers uit! Een mooi groen boeketje (zonder "echte" bloemen) is leuk en bovendien ook lang houdbaar. De Vrouwenmantel kan echter ook mooi gecombineerd worden met andere bloemen, zoals (rode) rozen, Gerbera's of Freesia's, en/of met andere groensoorten, zoals Appelblad of Fatsia blad.
De stengels van de Vrouwenmantel zijn korenschoof samengebonden tot een klein rond boeketje. Neem zoveel takjes als nodig om een mooi gevuld bolletje te krijgen, afhankelijk van de gewenste grootte van het boeket. De steeltjes met een mesje schuin afsnijden op gelijke lengte en vervolgens in lauw-warm water zetten. Het zwarte kunststof vaasje is van Ikea. Regelmatig controleren of het water bijgevuld moet worden...


De Vrouwenmantel bloeit van mei tot augustus en kan zowel in de schaduw, als in de zon staan. Hoe meer zon de plant krijgt, des te uitbundiger hij groeit en bloeit. In de winter worden de bladeren bruin en slap en sterft het bovengrondse deel af. In het voorjaar kan het oude blad verwijderd worden en lopen de eerst nog kale stronkjes opnieuw uit. De plant kan wel een beetje gaan woekeren. Deze Vrouwenmantel hebben we vorig jaar pas geplant (zie Tuin metamorfose) en nu zijn de plantjes zo groot dat ze bijna de hele bloembak vullen, hoewel er eigenlijk nog andere planten voor en achter staan. Gelukkig dat ik de Vrouwenmantel erg mooi vindt, dus het maakt me niet zo veel uit. De plant kan overigens zeer gemakkelijk afgestoken worden, zo houd je grote planten een beetje "in bedwang" en heb je bovendien weer een extra plantje om ergens anders in te planten of weg te geven! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten