woensdag 26 november 2014

Modern Adventsstuk

Modern Adventsstuk met wit en groen


In plaats van een klassieke krans is dit een moderner, wat abstracter bloemstuk. Typerend voor de Advent zijn natuurlijk wel de 4 kaarsjes, in dit geval glazen theelicht houders met theelichtjes, waarvan elke week tot de Kerst eentje meer aangestoken wordt.

Verder is het stuk in het gebruik van materialen en vormgeving veel moderner en strakker. Behalve de trosjes kerstballetjes zijn er geen typische kerstmaterialen (zoals bijvoorbeeld dennengroen) verwerkt.

  
Het bloemstuk is gemaakt in een antraciete accubak van keramiek. Deze hoge, strakke vorm past goed bij de eveneens strakke vormgeving van het bloemstuk. De accubak is gevuld met steekschuim. Er zijn glazen theelichthouders geplaatst, op- en aflopend op een rij. 
Het bloemstuk heeft een basis van gevouwen Aspidistra blad (Aspidistra elatior). Hierin zijn geknikte Bamboe takjes (Equisetum Rush "Snake Grass") geplaatst. Door hier een bloemendraad door heen te steken, kunnen deze in de gewenste vorm gebogen worden.
Daarna is het bloemstuk decoratief opgevuld met Lotuskolven (Nelumbo nucifera), Moby Dick's (Gomphocarpus fruticosus), Arabicum (grote zuidewindlelie) (Ornithogalum arabicum), Kaaps Grijs (Brunia laevis), en krullen van de Tillandsia 'Octopus'
In de Lotuskolven zijn sierpareltjes gestoken. Het geheel is afgewerkt met een paar trosjes mat zilverwitte kerstballetjes en met een beetje spuitsneeuw.


Het is natuurlijk belangrijk dat het Adventsstuk houdbaar is, aangezien het de hele Adventsperiode en het liefst ook met Kerst nog mooi moet zijn. Het Aspidistra blad is een goede basis, aangezien dit lang mooi groen blijft en sterk is. Bij het gebruik van verse snijbloemen moet er rekening mee gehouden worden hoe lang deze houden en of ze anders makkelijk vervangen kunnen worden in het bloemstuk. Bij het gebruik van rozen bijvoorbeeld, zal de roos na een of twee weken open gebloeid zijn en beginnen te verwelken. Een paar losse snijbloemen kunnen in dit stuk makkelijk verwijderd en vervangen worden. De hier gebruikte materialen zijn tamelijk sterk en blijven lang mooi. Lotuskolven,  Moby Dick en Kaaps grijs kunnen niet echt uitbloeien, dus houden lang. De Arabicums bloeien wel open, maar zijn heel sterke en lang houdbare bloemen. Anthuriums zijn ook zeer geschikt, aangezien deze bloemen ook heel lang mooi blijven.  
  

Door de basis van Aspidistra blad te gebruiken, maar het stuk met andere kleuren en/of materialen op te vullen, ontstaat een heel ander uiterlijk, waardoor vele variaties mogelijk zijn. Door de kaarsjes, kerstballetjes en spuitsneeuw ontstaat er toch een typische Kerst- en Advent sfeer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten