maandag 18 december 2017

Advent

Naturel adventsstuk met kaarsen of theelichtjesDit adventsstuk met natuurlijke materialen oogt heel basic en ingetogen. Het wordt heel modern, robuust en past eigenlijk wel in elk interieur. Het is ook nog eens heel eenvoudig om het te maken, dus wellicht is dit ook iets voor jou.


Hoewel je ondertussen vast je adventskrans of -stuk in de kamer hebt staan, het is tenslotte al de derde advent, is dit stuk misschien toch leuk als inspiratie, misschien wel voor volgend jaar. Ik ben gewoon ontzettend laat dit jaar. Eerst met het maken van het adventsstuk, want deze schaal met kaasren was vorige week pas klaar. Een week te laat dus. En dan duurt het daarna ook nog een week voordat het online komt... maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.Adventsstuk met natuurlijke materialen

Dit adventstuk oogt zo basic en robuust omdat het met enkel natuurlijke materialen gemaakt is. Dennentakjes, hout, boomschors, dennenappels. De kleuren zijn naturel en ingetogen. De bak met hoe opstaande rand en vier plateau's voor kaarsen of theelichtjes is natuurlijk ideaal om een adventsstuk mee te maken. Ik heb hem al eerder gebruikt, bijvoorbeeld als Adventbak met groene deco.  

Kaarsen of theelichtjes

De kaarsen zijn chique en klassiek. Bij advent horen eigenlijk gewoon vier kaarsen volgens de traditie. De hoge kaarsen zorgen tevens voor wat meer volume, zodat het stik goed zichtbaar wordt en meer uitmaakt. Ik heb vier witte kaarsen gebruikt, die echter allemaal iets verschillen qua soort of vorm. Wat langer, korter, breder of smaller, rustiek of gewoon. Dit zorgt voor een speels detail en doordat de kaarsen wel dezelfde kleur hebben, vormen ze duidelijk één geheel en is het niet te onrustig.
Voor de veiligheid heb ik echter toch voor de theelichten gekozen. Zeker voor een peuter staan de theelichten in een houder wat meer beschut en ook stabieler. Daarnaast hebben theelichten nog het voordeel dat ze makkelijk zijn: je kunt ze eenvoudig vervangen en hebt geen gedoe met druipend kaarsenvet. De theelichthouders passen ook nog eens heel goed bij het stuk qua kleuren en materialen. Juist de mix van verschillende materialen en vormen maakt het speels en spannend. Wat heb je nodig om deze adventsschaal te maken?

Het belangrijkste is natuurlijk de ondergrond: een bak of schaal met hoge, opstaande rand. Deze houten bak is fraai versierd met houtsnijwerk aan de zijkanten, dit ziet mooi uit, maakt het geheel wat luchtiger en minder compact en zorgt er voor dat het dennengroen meer zichtbaar is. Deze bak heeft vier kaarsenstandaarden. Als je de pin kort afknipt, kun je er ook theelichtjes op zetten. je kunt natuurlijk ook gewoon losse kandelaars gebruiken, misschien wel verschillende, zodat je kunt variëren met hoogte en materialen.

Verder heb je natuurlijke materialen nodig, zoals dennentakjes, hout, berkenschors of andere boomschors, dennenappels, noten of schalen. Het liefst gebruikt je afgevallen dennentakjes, die je in de buurt van dennenbomen veel ziet liggen. Deze zien er natuurlijker uit dan afgeknipte takjes met een duidelijk snijvlak.

Wil je toch graag wat meer kerstgevoel van je adventsstuk krijgen, kun je natuurlijk altijd nog wat accessoires toevoegen, zoals sterren, glitters, kerstballetjes of (houten) kerstboompjes, net wat je leuk vindt en/of in huis hebt.Hoe maak je dit adventsstuk?

Als je gebruik maakt van losse kandelaren, begin je er mee om deze stevig in de bak of schaal te plaatsen. Je kunt ze eventueel met een stukje cling vastplakken, zodat deze goed en stabiel blijven staan. Daarna wordt de hele bak of schaal opgevuld met het dennengroen. Dit mag lekker vol liggen, zodat de hele schaal bedekt en gevuld is. 
Dan kun je de overige materialen, zoals het hout, de dennenappels en schors er op leggen. Speels verdeeld en lekker nonchalant. Het dennengroen mag nog best zichtbaar blijven, dus de schaal hoeft niet te vol te liggen. Dan plaats je je kaarsen of theelichthouders en is je adventsstuk klaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten