zondag 7 juni 2015

Romantische roosjes

Roosjes aan het raam


Dit bloemstuk met stoffen rozen ziet er leuk en romantisch uit en blijft bovendien lang mooi.

De zomer is ondertussen echt begonnen, met veel zon en warmte! Heerlijk voor ons, maar voor bloemen en planten niet zo ideaal, vooral achter het raam kunnen de temperaturen hoog oplopen, waardoor verse bloemen ontzettend snel verwelken en behalve sterke vetplanten de meeste planten gauw verbranden. Vooral de felle (na)middagzon is funest! Om toch wat leuks voor het raam neer te kunnen zetten, wat (lang) mooi blijft en weinig onderhoud nodig heeft, is het makkelijk om voor kunstbloemen te kiezen. Plastic-, stof- of foambloemen hebben geen water nodig en blijven, ongeacht hoe warm het wordt, altijd mooi. Op lange termijn kunnen de bloemen wel iets verkleuren door het zonlicht, met name stofbloemen.


Dit bloemstuk is gemaakt met stoffen rozen. Er zijn tegenwoordig veel namaakbloemen te koop in verschillende prijsklassen. Ze hoeven niet altijd duur te zijn, bij de Action, Wibra of Xenos hebben ze vaak mooie bloemen voor een leuke prijs. Ook andere woonwinkels hebben tegenwoordig wel kunstbloemen in hun assortiment, zoals Leenbakker of Kwantum. Bij Intratuin (nu Praxis Tuin) of gespecialiseerde cadeau- of decoratie winkels hebben ze vaak hele mooie, niet van echt te onderscheiden exemplaren, die dan wel iets duurder zijn. Ook op internet zijn veel webshops met zijde- en kunstbloemen te vinden.
Mooie nepbloemen hebben, ongeacht de prijs, een mooie kleur (niet te kunstmatig) en een niet al te glanzend plastic (bijvoorbeeld aan de steeltjes of blaadjes), ook de blaadjes hebben een "echte" kleur en vorm. Zelf vind ik dat het voor bloemen, die apart is een fles gezet worden of in een boeketje in een vaas staan, loont om te investeren in wat duurdere namaakbloemen, die net wat echter uitzien en wat mooier staan. Dan gaat het ook echt om de bloemen op zich. Het is een echte investering want eenmaal gekocht kunnen de bloemen steeds opnieuw gebruikt worden. In een bloemstuk, wanneer de bloemen gewoon verwerkt worden, bijvoorbeeld heel kort, zoals deze roosjes, in een glaasje of op een krans, is de kwaliteit niet zo heel belangrijk en zijn goedkopere versies vaak net zo mooi. 


Als basis is voor dit bloemstuk een vierkante piepschuim schijf (o.a. verkrijgbaar bij Aveve of hobbywinkel) gebruikt, die rechtop staat. Het piepschuim is bekleed met oud-roze papier, door de blok als een cadeau in te pakken. Aan de zijkanten is het papier met parelspeldjes vastgezet en aan de onderkant met platte kopspeldjes, zodat de onderkant vlak blijft en het geheel nog stevig staat.
Aan de onder- en bovenkant is een band van plastic kanten lint (Action) gespannen en eveneens met parelspeldjes vastgezet. Op het middenstuk zijn parelstickertjes geplakt.
Bovenop zijn de namaak rozen geplakt. Hiervoor zijn grotere stoffen rozen gebruikt (Wibra) en wat kleinere (Action). De roosjes zijn van hun steeltjes gehaald en met het lijmpistool op de piepschuim geplakt. De donker rode, roze en witte roosjes zijn hierbij speels verdeeld. Tussen de roosjes zijn plukjes van organza stof gestoken.


Dit bloemstuk kan natuurlijk in vele varianten gemaakt worden: andere kleuren (bijvoorbeeld groen papier, witte en groene roosjes, of juist in paars-lavendel tinten), andere bloemen of andere versiering (andere soorten lint, gebruik van stoffen of materialen). Ook het formaat en de vorm kan worden aangepast. Het bloemstuk heeft weinig onderhoud nodig en staat de hele zomer mooi voor het raam, overigens kan het natuurlijk ook heel leuk op tafel, dressoir of kast staan... Naderhand, als het tijd is voor iets anders, kan het met een plastic zak erover weggezet en later weer eens tevoorschijn gehaald worden.En zo staat het bloemstuk aan het raam (overigens niet bij ons thuis, maar bij mijn ouders...):


Geen opmerkingen:

Een reactie posten