vrijdag 22 mei 2015

Opgeruimd staat netjes

Functionele decoratie...


Het nuttige wordt met het aangename gecombineerd! Door sommige praktische voorwerpen, zoals dit rommelpotje waar onderzetters, pennen en andere prulletjes in opgeborgen worden een beetje te versieren zijn ze niet alleen functioneel, maar ook decoratief!

De afgelopen weken heb ik mijn huis behoorlijk moeten aanpassen om het kind vriendelijk/veilig te maken. Mijn zoontje is nu ruim 9 maanden en kruipt overal rond. Hij heeft nu ook ontdekt hoe hij zich aan allerlei meubelstukken kan optrekken en staat/loopt dus regelmatig rond de salontafel, bank en TV meubel. Dan is het natuurlijk reuze interessant om alles wat binnen handbereik is te pakken en te onderzoeken (of op de grond te gooien). Hoogste tijd dus om het een en ander weg te zetten...
Voorlopig staat er even geen decoratie meer op onze toch al niet zo grote salontafel. Het zou zonde zijn als het kapot gaat en is bovendien veel te gevaarlijk. Andere spullen, zoals de Scent chips brander staan nu op een plekje waar de kleine boef niet bij kan. Toch blijven er altijd wat spulletjes op de salontafel liggen, die je eigenlijk wel echt (dagelijks) nodig hebt: afstandbediening van de TV of van de lampen, onderzetters om je glas of mok op te zetten...
Het is dus wel handig om iets te hebben om deze spulletjes in te doen, zodat ze toch binnen handbereik zijn, maar het opgeruimd uitziet en ze bovendien snel en makkelijk even weggezet kunnen worden als het nodig is. En dan is het natuurlijk leuk om het nuttige te combineren met het aangename, het oog wil ten slotte ook wat, door van deze opruimbakjes iets moois te maken. Zo ziet het er toch nog een beetje gezellig en aangekleed uit!


Ik heb een zinken bloempotje schoongemaakt om als verzamelbakje op tafel te gebruiken. het handigste en veiligste is natuurlijk om materiaal te kiezen wat niet breekbaar is en ook niet te zwaar (mocht zoonlief het toch te pakken krijgen, valt het niet kapot en raakt hij niet gewond). Een plastic bakje of rieten mandje zijn ook heel geschikt.
Daarna heb ik van een stuk groen vilt een brede strook geknipt en deze om het potje gewikkeld. Daarop een strook van het witte, kanten lint en dit vastgezet met een parelspeld, ten slotte het groene vilt touw er over en een knoop gemaakt. Daarna met groen lint een strik gemaakt en een vilten bloemetje gebruikt als decoratie.


Dit potje staat nu op de salontafel en is ontzettend handig om alle onderzetters, pennen en andere kleine frutsels in te verzamelen. Zo blijft de salontafel verder leeg en als ik iets nodig heb, heb ik het wel bij de hand. Het neemt niet te veel ruimte in en het staat ook nog heel leuk.


Als tweede heb ik een oude dienblad gebruikt. Dit witte, houten dienblad heb ik al eerder met wat decoratie neergezet, nu zitten er wat roestvlekken op. Het formaat van dit dienblad is wel erg handig, het is niet te groot, maar er past wel net een afstandbediening op en door de opstaande rand blijft alles er mooi in/op liggen.


Om het geheel wat aan te kleden en om de roestvlek wat weg te werken, heb ik een stukje van een anti-slip loper op maat geknipt en er binnen in gelegd. Dit anti-slip materiaal is o.a. verkrijgbaar bij de Action of Xenos op een rol en het ziet er een beetje uit als kant. Het ziet overigens ook leuk uit om zo'n lopertje over de tafel te leggen in plaats van een tafelkleed.
De buitenkant heb ik rond om bekleed met het witte, kanten lint. Het lint is net wat breder dan de rand van het dienblad, waardoor het randje mooi uitsteekt. Het lint is met een nietpistool vastgezet. De nietjes kunnen eventueel met een pareltje of strikje worden weggewerkt. Het zou ook heel leuk zijn als het dienblad en het lint in contrasterende kleuren waren: bijvoorbeeld zwart lint bij het witte dienblad of het dienblad zilverkleurig spuiten en het witte lint gebruiken.


Dit dienblad is nu omgetoverd tot een ontzettend handig en tevens decoratief bakje om de afstandbedieningen en andere spulletjes in te bewaren. Alles makkelijk bij elkaar, zodat het ook zo weggepakt kan worden, indien nodig. De tafel ligt ook niet meer zo vol met losse spullen. Dit bakje zet ik op het plankje onder de salontafel.


Natuurlijk is er heel veel variatie mogelijk door iets andere materialen of kleuren te gebruiken, afhankelijk van de inrichting en stijl.
Zo ziet het eindresultaat er dan in zijn geheel uit:
Opgeruimd staat netjes!!
(Let trouwens ook even op Teddy, onze boerenfox terrier, die speciaal voor de foto even wakker werd)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten