woensdag 22 oktober 2014

Orchidee zonder bloem

Windlicht met orchideeën plant


Een Orchideeën plant is natuurlijk op zijn mooist met weelderige bloemen. Nadat de plant uitgebloeid is, kan hij echter nog steeds heel goed gebruikt worden...


Één van de Orchideeën planten (Phalaenopsis) die ik in de kamer had staan, is weer uitgebloeid. De laatste bloem is er nu helaas ook afgevallen en de kale stengel die overblijft, ziet er nogal triest uit. Het is echter zonde om de plant weg te gooien, omdat hij over een tijdje (hopelijk) weer bloeit. Dus ik wilde er toch wat van maken en als onderdeel van dit geheel ziet zelfs die kale plant nog best leuk uit.


De kale stengel heb ik afgeknipt en daarna de Orchidee uit zijn potje gehaald en de aarde (schors) van de wortels verwijderd. De wortels van de Orchidee zijn best decoratief, met hun dikke, stevige en luchtige wortelkluwen. Ik heb een groot glazen windlicht, met "Home&Style" tekst er op gebruikt, natuurlijk is een gewone cilindervormige vaas ook prima. Op de bodem liggen groene glaskraaltjes. De Orchidee is in het windlicht geplaatst, door het glas zie je de wortels, wat een leuk effect geeft. De bladeren steken net aan de bovenkant uit het windlicht. Daarna heb ik wat stoffen rozenblaadjes langs en tussen de wortels laten vallen, lekker nonchalant voor een speels effect. Tot slot is het geheel versierd met groene pitriet die in en om het windlicht gewikkeld en gedraaid zijn en wat vilt lint.


Omdat Orchideeën niet veel water nodig hebben, maakt het niet uit dat de plant geen aarde meer om zijn wortels heeft. Orchideeën staan sowieso nooit in gewone potgrond, maar in een speciaal mengels dat voornamelijk uit stukjes schors bestaat. Dit is nodig, want de Orchideeën wortels hebben veel lucht nodig. In de natuur, vooral in het tropisch regenwoud, groeien Orchideeën soms gewoon op bomen, waar de wortels zich vasthechten op de boom en hun vocht uit de lucht halen. Zonder aarde kan de best en het makkelijkste is om de wortels af en toe met een plantenspuit nat te sproeien. Niet te veel of te vaak sproeien en liever kleine beetjes dan te veel water in een keer. Als er namelijk te veel water in het windlicht achterblijft, krijgt de plant "natte voeten" en gaan de wortels rotten.

   


1 opmerking:

  1. Ik heb ook zo'n glazen windlicht :-), ik vond dat ook zo mooi met die tekst er op. Maar dat van jou is prachtig gevuld, wat bijzonder creatief gedaan, een heel mooi groen geheel!
    Nog een fijne dag,
    groetjes, Vanessa

    BeantwoordenVerwijderen