woensdag 5 juli 2017

Mini kruiden tuintje

Mooi en smakelijk


Kruiden zijn echte smaakmakers in de keuken, ik gebruik ze bijna dagelijks. Nóg lekkerder is het om in de zomer te genieten van verse kruiden. Een potje met kruiden uit de winkel houdt echter meestal niet zo lang en het is duur om steeds nieuwe te blijven kopen. Ideale oplossing om een paar kruidenplantjes in een pot te planten en zo je eigen kleine kruidentuintje te maken met favoriete kruiden. De pot neemt niet veel ruimte in, dus het past overal, zelfs op een klein balkon en het ziet er bovendien nog heel leuk uit ook!

In deze pot heb ik drie van de hier in huis meest gebruikte kruiden geplant: bieslook (lekker in salades), basilicum (gaat in alle Italiaanse gerechten, zoals pasta) en peterselie (kan overal bij). Natuurlijk had ik nog meer kruiden kunnen kiezen: oregano (ook Italiaans), rozemarijn (bij lam of gegrilde aardappels), dille (voor in de tzaztiki of bij vis) of salie bijvoorbeeld. Deze pot was met die drie plantjes echter al goed gevuld, de planten moeten tenslotte wat ruimte hebben en nog wat kunnen groeien. In een grotere pot passen meer kruiden, of er kunnen meerdere potten met diverse kruiden gevuld worden.


Beschrijving

De "kruidentuin" bestaat uit een basic kunststof buitenpot (met gaatjes in de bodem). Deze pot is antraciet kleurig, wat wel mooi bij de rest van de tuin staat. Het is belangrijk dat er gaatjes in de bodem zitten, zodat het water onder weg kan lopen en niet in de pot blijft staan. Natte wortels gaan rotten en dan staat de kruidentuin niet lang. Eigenlijk is iedere buitenpot geschikt, een keramische zou ook kunnen, een balkon hangbak kan net zo goed.
De kruidenplantjes heb ik kant en klaar gekocht (in een klein plastic kweekpotje). Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf kruidenplantjes te kweken uit zaadjes, dat duurt wel iets langer. 
De pot staat boven op het terras, dicht bij de deur. Dat is wel zo praktisch om er makkelijk de dagelijkse portie kruiden uit te halen.

Werkwijze

De pot wordt gevuld met potgrond, de plantjes worden met kluit uit het plastic kweekpotje gehaald en vervolgens ingeplant in een kuiltje in de aarde. De kluit wordt goed toegedekt, zodat alle wortels bedekt zijn en het plantje stevig staat, de aarde echter niet té vast aandrukken. Na het inplanten meteen wat water geven. Inplanten kan het beste in de ochtend of tegen de avond gedaan worden, in de schaduw of op een iets bewolkte dag, zo drogen de planten minder uit.

Verzorging

De kruidenpot moet natuurlijk regelmatig water krijgen. Omdat de kruiden gegeten worden, let ik er zelf altijd op puur water te geven, zonder kunstmest. Zo blijven de kruiden toch biologisch. 
Om kruiden te gebruiken, kunnen deze makkelijk met een scherpe schaar worden afgeknipt of geplukt worden.


   

   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten