dinsdag 13 juni 2017

Onze tuin

Klaar voor het buitenseizoen


Met het mooie, zomerse weer en de lange dagen is het heerlijk om veel buiten te zijn. Om lekker te kunnen genieten, is het wel zo fijn als de tuin er een beetje gezellig uit ziet. Een tuin is eigenlijk nooit klaar, je blijft sowieso altijd wel bezig met onderhoud. De afgelopen weken hebben we weer hard gewerkt om onze tuin in orde te maken. Bij deze een kijkje in onze tuin...Nadat de tuintegels schoongemaakt zijn en het onkruid verwijderd, hebben we de tuinmeubels eens anders neergezet. We kregen het mooie, houten bankje van de opa van mijn man en zijn lieve vrouw. Het bankje was zelfs al grijs geverfd en past perfect in onze tuin en de andere tuinmeubels. De grote tuinset, die eerst midden op het terras voor de muur waar nu het bankje staat, stond, is verplaatst naar de andere kant en dat is eigenlijk een veel betere plaats. Zo blijft er niet alleen in het midden meer speelruimte over, wat wel handig is met een peuter en een hond, maar op de nieuwe plek is al vroeg schaduw, waardoor het op warme dagen daar prima uit te houden is als we buiten eten. Het kleine bistro setje en het bankje zorgen voor een gezellig extra zithoekje. 

De potten zijn toen ook maar meteen weer eens anders neergezet, waardoor de tuin meteen al een nieuwe look krijgt. Veel planten, vooral die, die vorig jaar pas geplant zijn, zijn dit jaar prachtig uitgelopen en vol. Vooral de Klimop (Hedera Helix) in de bloembak bedekt nu de hele bak, precies zoals de bedoeling was. Natuurlijk moet er ook gesnoeid worden en de donkerrode Pruikenboom (Cotinus coggygria) is helemaal kort geknipt, maar loop al weer mooi uit. De Hosta's (Hosta undulata) zijn dit jaar gelukkig vrij van slakken en dus prachtig vol.


Natuurlijk was het ook nodig om sommige planten te vervangen. De tweede bloembak met Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) was niet mooi meer, daar staat nu nieuwe Klimop en Lavendel (Lavandula angustifolia). Deze moet natuurlijk nog flink groeien en zal volgend jaar pas echt mooi zijn. Helaas hadden wij ook last van de Buxus rupsenplaag die ons land teistert. Alle buxusbollen waren kaalgevreten en aangetast, niet meer te redden. Dus ook nieuwe planten in de potten. Zo heb ik wat Vrouwenmantel uit de bloembak om geplant en kozen we een prachtige Lupine. Een nieuwe Acer en wat Campanula's in de hangpotjes aan de muur en de tuin is af (voor zo lang het duurt).    
Ik heb bewust gekozen voor vaste (winterharde) planten, omdat dit lekker duurzaam en makkelijk is. In principe plant je deze planten één keer en dan heb je er jaren plezier van. Ook wat evenwicht tussen bladplanten en bloeiende planten is belangrijk. De meeste planten zijn paars, op twee witte Hortensia's (Hydrangea macrophylla) na. Dat zorgt voor wat eenheid en rust en het paars past mooi bij de blauwe potten en grijze tegels en bovendien trekken paarse (en gele) bloemen ook graag bijen aan. Het bijenhotel is dit jaar dan ook weer volgeboekt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten