dinsdag 18 april 2017

Tafelstuk Pasen

Bloemstuk


Dit langwerpige bloemstuk op een standaard is een echte blikvanger op tafel. Door de eitjes kan het prima als paasstuk, hoewel het ook ná de Pasen nog prachtig staat als lente bloemstuk.

Hoewel het me niet meer gelukt is om dit bloemstuk voor Pasen op de blog te zetten, maakte ik het uiteraard al eerder, zodat het mooi op de paastafel kon staan. Het bloemstuk stond overigens bij mij ouders op tafel, aangezien we daar met de hele familie bij een kwamen om Pasen te vieren en dan staat dat wel zo mooi. Hopelijk heeft iedereen gezellige paasdagen gehad!
Beschrijving

Dit moderne tafelstuk is langwerpig van vorm, zodat het mooi in de lengte op tafel past. Zo heeft het wel genoeg volume om wat uit te maken, maar staat het niet in de weg en kan de tafel ook nog praktisch gebruikt worden om bijvoorbeeld servies op te zetten.
De kleuren groen en wit ziet er fris uit en de gebruikte materialen zorgen voor een echt voorjaarsgevoel. Ook het speelse en sprieterige van de bosbes takjes en het stof rondom maken het speels en doet denken aan gras of zelfs nestjes. Het stuk moet niet te compact worden, maar juist wat open, speels en rommelig ogen. De eitjes passen natuurlijk helemaal bij Pasen, maar kunnen ook heel goed bij het voorjaarsthema.  

De langwerpige steekschuim met bijbehorende schaaltje kan zo in verschillende maten gekocht worden en is ideaal voor het maken van (langwerpige) tafelstukken. De steekschuim heeft meteen een passende en waterdichte ondergrond en het witte schaaltje is bovendien vrij neutraal en past (bijna) overal bij.
Doordat het schaaltje op de standaard geplaatst is, komt het bloemstuk los van de ondergrond, wat een leuk effect geeft. Het kwam nu zo uit dat dit bloemstuk op de salontafel kwam te staan. Deze is lager en de gasten zitten er meer rondom, daardoor was het mogelijk om de standaard te gebruiken. Voor een eettafel zou het minder geschikt zijn, aangezien die hoger is en mensen zitten dan echt aan tafel en dan kijk je zó tegen het bloemstuk aan. Het is niet de bedoeling om een muur tussen mensen te zetten, niet echt gezellig. Het kan natuurlijk ook prima zonder standaard, gewoon direct op de tafel geplaatst worden. Het geheel wordt dan wat compacter, maar niet minder leuk. Je kijkt er dan wat meer van boven op/in.  
Gebruikte materialen

  • Standaard (metalen frame)
  • Langwerpige steekschuim met bijbehorende bakje (Oasis)
  • Bosbes (Vaccinium), lijkt op Brem 
  • Asparagus setaceus
  • Ranonkel, wit
  • Freesia, wit
  • Tillandsia (+krammen)
  • Eitjes, wit en kwarteleitjes (+lijmpistool)
  • Vezeldoek, wit (Action) (+ijzerdraad)


Werkwijze

Als eerste wordt de steekschuim nat gemaakt, door deze in een emmer water te leggen. Zelf vol laten lopen, nooit onder duwen! Wanneer de steekschuim dan in het bakje staat, kan het Tillandsia iets uit elkaar geplukt worden en over het steekschuim en de rand van het bakje gespreid worden. Het Tillandsia wordt op enkele plaatsen met een krammetje vast gezet.
De bosbes takjes worden klein geknipt en vervolgens rechtop in de steekschuim gestoken, zodat de hele lengte van de bak gevuld is. De Ranonkels worden op maat gesneden en tussen de bosbes gestoken, waarbij een goede verdeling belangrijk is. Daarna worden ook de freesia's afgesneden en er tussen gestoken. Voor een nonchalant en natuurlijk effect worden de bloemen niet allemaal op precies gelijke hoogte gestoken. Dan worden er nog wat plukjes asparagus tussen gestoken.
Het bloemstuk is dan klaar. Het bakje wordt op de standaard geplaatst. De standaard wordt dan strak omwikkeld met de stof, de stof moet boven de rand van het bakje uitsteken, zo is het bakje niet alleen weggewerkt, maar wordt ook het "nest" idee versterkt. De stof wordt op enkele plaatsen vastgezet aan het frame en dan dubbelgevouwen (naar boven geklapt), zodat de onderkant vrij wordt.
Tot slot worden de eitjes doorgesneden en worden de halve eitjes, met een kwarteleitje er in gelijmd in het bloemstuk erbij gelegd en eventueel met een beetje lijm vastgezet. Wat losse schalen worden nog tussen de bosbes takjes gestrooid.


    
Geen opmerkingen:

Een reactie posten