zaterdag 18 juni 2016

Zomerse schaal

Berm in een bakje


Hoewel het weer buiten erg wisselvallig is, met afwisselend warm (of zelfs benauwd) en veel regenbuien, is de zomer nu toch wel aangebroken! Tijd om de zomer dan maar in huis te halen met wat bijpassende decoratie...

Deze schaal is makkelijk en snel gemaakt, goedkoop en echt zomers. In de schaal zijn bloemen en groen verwerkt, die zó uit de berm en de randen van weilanden komen. Als ze niet kort gemaaid worden, staan de berm en weilanden vol met allerlei planten, grassen en "onkruid", van alles groeit en bloeit door elkaar, een prachtig plaatje. De schaal in dezelfde stijl ziet er leuk en natuurlijk uit en past bovendien helemaal bij het seizoen.


De schaal is gevuld met materialen die ik buiten gevonden heb, ik heb er niets voor gekocht. Eigenlijk is alles geschikt wat te vinden is in de berm, langs weilanden of gewoon in de eigen tuin. Verschillende grassen, brem, varen, klimop, kamille, boterbloemen of "onkruid", alles kan gebruikt worden. Het mooiste resultaat krijg je als er verschillende blad- en bloemvormen en texturen gebruikt worden. Net als de berm buiten moet er van alles door elkaar gemengd worden, fijne materialen, die een vol en druk, maar toch harmonieus geheel vormen,  
De brede, glazen cilinder heeft een hogere rand, zodat het groen daar goed ingeklemd kan worden. De cilinder is met een klein laagjes water gevuld. Het is beter om het water regelmatig bij te vullen, dan om de schaal meteen helemaal te vullen. Het bladmateriaal mag namelijk niet in of onder water staan, omdat dit sneller gaat smetten (rotten). Smet veroorzaakt een vieze aanslag en stank en is bovendien niet goed voor de houdbaarheid.
Wanneer je geen geschikte schaal hebt, kun je uiteraard ook een gewoon vaasje gebruiken en hierin met dezelfde materialen een zomers veldboeketje zetten.
De meeste van deze planten zijn kruidachtigen. Kruidachtige planten hebben geen stam, verhouten niet en de bovengrondse bladeren stengels sterven in de winter vrijwel geheel af, om in het voorjaar weer opnieuw te groeien en bloeien. Kruidachtige planten hebben vaak fijne, dunne blaadjes, waardoor vocht snel verdampt en ze gauw slap kunnen gaan hangen. Door ze ín een schaal of vaas te verwerken, kunnen ze niet echt slap hangen. Bovendien is het belangrijk om de stelen schuin aan te snijden en ze op lauw warm water te zetten.


Er is eerst een basis gemaakt van wat steviger groen, door dit in de binnenkant rond de cilinder te klemmen. Daarna kunnen er andere materialen zoals graspluimen en bloemetjes tussen gestoken worden. Zorg dat de stengels allemaal dezelfde rondgaande richting op liggen.
Het geheel is daarna nog op een zilverkleurig onderbord geplaatst. Door zo met "laagjes" te werken, ziet het er meer afgewerkt uit, dan wanneer de schaal alleen neergezet wordt. Door de combinatie van kleuren en materialen, wordt het geheel wat interessanter. Alleen het glas is wat flets, het zilver van het onderbord laat het groen in de schaal mooi afsteken en het oogt mooi strak. Geen opmerkingen:

Een reactie posten