dinsdag 29 september 2015

Kaars in een kratje

Houten kratje met een kaars


Het wordt weer vroeger donker en we zitten weer meer binnen... Hoogste tijd om het binnen knus en gezellig te maken met kaarsjes en wat leuke decoratie!

Afgelopen vrijdag was mijn man jarig en hij had dit houten kratje gevuld met bierflesjes cadeau gekregen. Die flesjes zijn er inmiddels uit en het kratje vond ik hartstikke leuk om te combineren met een (grote) kaars. 
Het is een eenvoudig, robuust kratje van onbewerkt hout. Ik wil het geheel graag stoer en eenvoudig houden, zoals het kratje zelf ook is. Zonder al te veel opsmuk, maar wel met wat aankleding.  


Windlicht kaars

Ik heb voor een windlicht kaars gekozen, deze had ik al (en heb ik al vaker gebruikt). Een windlicht kaars is als een windlicht van kaarsenvet: een holle cilinder van kaarsenvet, waar je een theelichtje in zet. Het ziet er uit als een "echte" kaars, maar heeft een paar voordelen: 
De kaars gaat lang mee, omdat hij niet opbrandt, er hoeft slechts een nieuw theelichtje in. Geen uitgelopen kaarsenvet, dat naderhand van de schaal of decoratie af gekrabd moet worden of wat over de tafel uitloopt. Het is ook veilig, vooral met een peuter in huis. Bij een gewone kaars is er toch een "open" vlam, terwijl het vlammetje nu wat beschut zit in het windlicht. Normaal gesproken gaan de kaarsje pas 's avonds aan en dan ligt die nieuwsgierige peuter natuurlijk allang te slapen, maar het voelt toch wat veiliger.
De kaars op zich is dus wel veilig, het geheel moet ook "peuter proof" zijn. Dat betekent niet te veel losse onderdelen die er af gepakt (of opgegeten) kunnen worden, niet te veel lange slierten waar aan getrokken kan worden en het geheel moet makkelijk op te pakken zijn om het even gauw weg te zetten. Het stoere kratje met eenvoudige aankleding is dus mooi maar ook praktisch!


Decoratie

Om de kaars heb ik zilverkleurig geperforeerd lint gewikkeld en dit vastgezet. Eigenlijk alle soorten en kleuren lint, vilt of stof zijn leuk om de onderkant van een kaars op te sieren. Bij een gewone kaars moet je wel goed opletten als je hem aanmaakt, zodat het lint niet gaat branden, bij deze windlicht kaars kan dit niet gebeuren...
In de kaars liggen grijze steentjes (ter isolatie) en een theelichtje. De kaars staat in het kratje en rondom liggen wat doorzichtige glaskraaltjes. Met grijs-wit geruit lint is een metalen hartje aan het kratje geknoopt. Verder geen versieringen, lekker eenvoudig, stoer en robuust.
Natuurlijk kan er ook voor gekozen worden om nog wat meer toe te voegen: schelpjes, lintjes, strikjes, hartjes, namaak bloemetjes.... mogelijkheden genoeg. Ik vind het zo echter mooi en praktisch! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten