maandag 24 augustus 2015

Boeketje uit de berm

Vaasje met Solidago


Een vaasje met een klein boeketje van Solidago is heel eenvoudig, maar het brengt wel wat kleur in huis. De gele bloemen zien er heel zomers uit en door het boeket kort en compact te binden, is de vaas mooi gevuld.


In de weilanden en bermen waar ik elke dag langs loop, staan veel wilde bloemen: klaprozen, kamille, grassoorten, distels, boerenwormkruid (Tanacetum) en ook guldenroede (Solidago).

Deze plant staat ook in sommige tuinen en wordt tevens als snijbloem gekweekt en verkocht. De bloemen zijn altijd (licht)geel van kleur en bestaan uit fijne knopjes, die later helemaal openbloeien.
Aangezien de berm waar deze (en andere) prachtige bloemen in stonden, helaas weer gemaaid werd, heb ik een paar takken mee genomen om thuis in een vaasje te zetten.


Een veldboeket bestaat eigenlijk uit veel verschillende, fijne en vaak bonte bloemsoorten, maar hoewel dit een boeketje met maar één bloemsoort wordt, doet het me toch een beetje aan een veldboeket denken. Natuurlijk omdat de bloemen ook rechtstreeks uit het veld (nou ja, berm dan) komen, maar ze passen er ook heel goed bij met hun hoge, slanke en weelderige vorm en de kleine, fijne bloemetjes.
Deze vaas ziet er tamelijk klassiek uit, prima passend bij een veldboeketje. Ooit was de vaas zilverkleurig, maar omdat ik hem eens in de vaatwasser gedaan heb, is het zilver er helemaal van af en is nu gewoon doorzichtig, wat ik eigenlijk nog mooier vind.
Ik heb de stengels schoongemaakt en het overtollige blad van de stengels verwijderd. Door het blad onder het bindpunt van het boeket te verwijderen, kan het boeket mooi gebonden worden en komt er bovendien geen blad in het water. Blad in het water gaat rotten en zorgt voor extra bacteriën, waardoor het water gaat stinken en de bloemen minder lang houden. De stengels zijn korenschoofs bij elkaar gebonden en op een lengte schuin afgesneden. Er zit geen elastiek of bindtouw omheen, het boeket is zo in de vaas gezet, zodat het mooi losjes uit elkaar valt. Door het korenschoofs binden blijven de bloemen goed verdeeld en de ronde vorm behouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten