zaterdag 6 december 2014

Eucalyptus krans

Eucalyptus krans met kaars


Deze krans is gemaakt met Eucalyptus. Het grijze blad combineert mooi met het wit voor een echte winterse uitstraling, ook mooi voor de kerst. Een kerstkrans hoeft dus niet altijd met/van dennengroen gemaakt te zijn, zoals de traditionele kransen.


Door het ronde blad van de Eucalyptus ziet de krans er er heel anders uit dan een dennenkrans en de grijze kleur past goed bij de winter. Het blad droogt bovendien mooi in, waardoor deze kras lang goed blijft! Het grote, ronde blad van de Eucalyptus, dicht op elkaar gestoken, geeft deze krans een mooie golvende structuur. De ronde vorm van het blad past goed bij de ronde kransvorm. Een Eucalyptus krans is heel veelzijdig en past bij zowel een klassieke, als een moderne  kerstdecoratie.


Deze krans is gemaakt op een steekschuim krans. De takken Eucalytus (Eucalyptus cinera) zijn kort geknipt en dicht op elkaar in de krans gestoken. Het is belangrijk om de blaadjes zeer dicht op elkaar te steken, zodat de krans mooi vol wordt en er geen gaten vallen. Ook de golvende structuur wordt benadrukt door de blaadjes dicht op elkaar te steken, waardoor deze een beetje omkrullen.
De Eucalyptus droogt in, waardoor de krans lang houdbaar is. Het blad zal dan wel een beetje krimpen, daarom is het belangrijk om de krans goed op te vullen, zodat er naderhand, als de blaadjes ingedroogd zijn, geen open plekken te zien zijn.
De basis krans met Eucalyptus blad is op zich al heel mooi. Er kunnen echter ook nog wat (kleur) accenten in verwerkt worden, zoals hier de zilver gespoten Distels (Eryngium planum).


De krans ligt op een grote, witte schaal (Action). Aangezien de schaal hier onderdeel is van de decoratie, is het de bedoeling dat deze iets groter is dan de krans, zodat de schaal onder de krans zichtbaar is. Er kan ook voor een kleinere schaal gekozen worden, waar de krans helemaal op of over valt, waardoor deze niet zichtbaar is. De krans lijkt dan direct op de tafel te liggen, wat ook een mooi effect geeft. Dan hoeft de schaal of dienblad ook niet "mooi" te zijn, enkel functioneel als ondergrond. Het is wel belangrijk om altijd een ondergrond te gebruiken om water/vocht vlekken of kringen te voorkomen.
De krans en schaal zijn verder versierd met zilveren sterretjes. In de krans is een windlicht kaars geplaatst. Dit is een holle kaars waar een theelichtje in geplaatst wordt, zodat deze uitziet als een echte kaars, maar niet opbrandt.


Meestal wordt bladgroen zoals dennengroen, Aspidistra blad of Appelblad in een boeket of bloemstuk ingespoten met bladglans. De bladglans lost vlekken (van modder, stof of water) op en geeft het blad een mooie glans. De groene kleur komt beter tot zijn recht. Inspuiten met bladglans maakt een stuk vaak "af". Bij bloemstukken waar Eucalyptus blad in is verwerkt, zoals deze krans, is het gebruik van bladglans echter af te raden. Door de bladglans verdwijnt de matte, grijze laag op het blad en daarmee het mooie kleureffect wat zo typerend voor Eucalyptus is. Dit blad kan dus beter zo gelaten worden.


Hieronder nog een ander voorbeeld van een Eucalyptus krans. Dit is de adventskrans van vorig jaar. Hierbij is als kleuraccent groene Hypericum gebruikt en de krans gevuld met kleine groene kerstballetjes. Omdat het een adventskrans is, zijn er vier groene theelichthouders op de krans geplaatst. Verder is de krans nog versierd met kunstsneeuw.Geen opmerkingen:

Een reactie posten