dinsdag 8 januari 2019

Kerstdecoratie binnen & buiten

Kerstversiering in en om huis


Juist in de donkere decembermaand zorgen kerstversiering, lampjes en kaarsjes voor wat licht, gezelligheid en een fijne sfeer. Binnen, maar ook buiten. Versiering aan huis en in de tuin ziet er niet alleen van buiten leuk uit, maar ook van binnen kun je genieten van een sfeervol uitzicht. Stem de decoratie binnen en buiten op elkaar af, zodat de tuin een verlengstuk van de woonkamer wordt! Laat je inspireren door deze voorbeelden.

De feestdagen  zijn alweer voorbij en de kerstvakantie is inmiddels ook afgelopen. Hoewel de kerstversiering op de meestal plaatsen al opgeruimd wordt of misschien al lang is, vond ik het toch leuk om onze kerstversiering nog even te laten zien. Ik was er door alle drukte en gezelligheid niet eerder aan toe gekomen. Kijk lekker mee en geniet nog even na of laat je alvast inspireren voor volgend jaar!

Kerstversiering thuis

Hoewel (kerst)decoratie vooral uiterlijk vertoon lijkt, gaat het er juist om dat je je huis knus en feestelijk maakt. Zeker in de koude en donkere dagen is wat behaaglijkheid wel prettig. Het is de basis voor gezelligheid, vrolijkheid en feestelijkheid. Het hoeft niet altijd veel, nieuw of duur, met wat creativiteit en fantasie maak je de leukste dingen en versier je je woning op een unieke manier.

Kerstdecoratie raam en vensterbankKerstdecoratie aan het raam is dubbel zo leuk: van buiten ziet het er gezellig uit, maar ook binnen geniet je van een sfeervol uitzicht. In plaats van één of twee grote kerststukken, heb ik er voor gekozen om allerlei losse accessoires te combineren tot een geheel. Zo ontstaat een soort van kerstlandschap of winter wonderland.

Op de vensterbank staan diverse kerstbomen. Om een leuke mix te maken, heb ik bewust voor een voorwerp (de kerstboom) gekozen en hiervan verschillende varianten samen gezet. Het zijn allemaal kerstbomen, ze zijn ook allemaal wit of zilver, maar van verschillende materialen, met verschillende vormen. Zo blijft het spannend, maar is er toch een zekere samenhang.

Verder staat er nog een drieluik en een paar kersthuisjes. Natuurlijk mag ook de kerstverlichting niet ontbreken. Niet alleen zorgen lampjes voor wat extra sfeer, maar de decoratie is 's avonds ook veel beter te zien. Het snoer met lampjes is in organza stof gewikkeld, zodat het mooi afgewerkt is en de vensterbank helemaal bedekt wordt.

Om ook de rest van het raam te bedekken, heb ik sterren opgehangen. Ik heb de sterren heel eenvoudig met een touwtje aan een bamboestokje gehangen. De stok zou je ook nog kunnen versieren, bijvoorbeeld met stof of lint er om heen.


Kerstverlichting

Bij kerstmis horen lichtjes! Lampjes in de kerstboom natuurlijk, maar ook op andere plaatsen zorgt verlichting voor gezelligheid. Op de vensterbank bijvoorbeeld, of in een kerststuk. Ook in de tuin kun je prima verlichting hangen. Langs een afdak bijvoorbeeld, in een struik of boom...

Er zijn zo veel soorten en varianten kerstverlichting. Met een stekker, op batterijen, gekleurde lampjes, ijspegels, gewone snoeren, lang of kort...

Handige tips voor het versieren met kerstverlichting: 

  • Wel lampjes maar geen stopcontact buiten? Gebruik dan (LED) verlichting op batterijen!
  • Sluit alle stekkers op een stekkerdoos met een aan en uit schakelaar aan, dan hoef je steeds maar één knop in de duwen om alles aan of uit te zetten.
  • Gebruik eventueel een tijdschakelaar, dat bespaart je de moeite van het aan en uit zetten iedere keer. Er zijn ook al lampjes op batterijen mét een tijdschakelaar verkrijgbaar.
  • Versier je tuin met speciale verlichting, geschikt voor buiten. Wel zo veilig als het regent. 

Kerstdecoratie buiten

Wij hebben het geluk dat we een overkapping achterom hebben. Dat heeft natuurlijk meerdere voordelen, maar om te decoreren is het echt ideaal. Beschut tegen wind en regen kun je veel meer neerzetten en ook laten staan. Omdat de overkapping direct aan de woonkamer grenst, is het leuk om deze buitenruimte bij binnen te betrekken. 

Natuurlijk mochten ook hier de kerstlampjes niet ontbreken. Er hangt een lichtsnoer op langs de bovenkant van de overkapping en er staat een verlichte kerstboom op tafel. Door het licht zie je ook de andere decoratie veel beter in het donker.

Op de tafel staat een zilveren kerstboom van takjes, die zilver gespoten is. Voor de afwerking heb ik onderlangs een sneewmat gelegd. Ook heb ik de zilveren etagère gebruikt, die er qua kleur goed bij past. Onderin liggen takjes kerstgroen (Nobilis) en een houten X-mas. Bovenin staat een verzameling kerstfiguurtjes: een engel, een kerstman, een houten kerstboom en sterren. Eenvoudig, maar leuk. Dat alles kan blijven staan is wel zo makkelijk. Zelf zou ik geen zin hebben om iedere keer alles buiten neer te zetten en dan weer naar binnen te halen bij slecht weer. Dan liever echte buitendecoratie, die weersbestendig is.Kersthanger voor buitenZo leuk en zo simpel, deze kersthanger. Hier hing hij aan de muur onder de overkapping, maar eigenlijk kun je hem overal wel hangen. Staat ook super goed op of naast de voordeur.
De ondergrond is het takkenmatje, dat zo kant-en-klaar uit de winkel komt. Houten Merry X-mas, een bundeltje kerstgroen (Nobilis en Eucalyptus) met een mooie strik er op en de hanger is klaar. Eenvoudig en ingetogen en met natuurlijke uitstraling, dus hij past er perfect bij!

Kerstballen guirlande


Ook de kerstballenguirlande valt in de categorie "eenvoudig, maar groots effect". Je hebt hem zo gemaakt, een kwestie van kerstballen op een touwtje of draad rijgen. De guirlande is perfect om een groter vlak mee te vullen, zoals deze muur. Ik heb voor de veiligheid plastic ballen gebruikt. Allemaal zilver, maar van verschillende grootte, mat en glanzend.   


Kersttakken


Bij kerst hoort een kerstboom en dennengroen. Een paar kersttakken zorgen dan ook meteen voor een echt kerstgevoel. Bovendien brengt het groen wat kleur, terwijl het toch natuurlijk materiaal is. Door hier en daar wat kersttakken op te hangen, creëer je niet alleen knusse hoekjes, maar decoreer je heel makkelijk een grote ruimte.

Nobilis takken kunnen langere tijd zonder water, ze blijven mooi groen en verliezen geen naalden. Je kunt losse takken ophangen of bundeltjes maken. Hang ze naturel op, of versier ze met strikken of kerstballen. Ik heb de kersttakken versierd met een mooie strik en ze aan de rand van de overkapping gehangen.  


Door hier en daar wat decoratie op te hangen en neer te zetten, ontstaat een mooi geheel. Wat een plaatje als je zo uit het raam kijkt!

Dit was de decoratie aan de achterkant van de woning, maar natuurlijk mag ook de voorkant niet ontbreken. Kerstversiering in de voortuin of aan de voorgevel is niet alleen leuk voor voorbijgangers, maar ziet er ook uitnodigend voor jezelf of gasten als je naar binnen gaat. 

Kerstkrans voor buitenTraditioneel hoort er met kerst een krans aan je voordeur. Dit jaar werd het een moderne en makkelijke krans. Als basis heb ik een takkenkrans gebruikt. Dan is het slechts een kwestie van versieren. Ik heb er van alles opgelijmd met het lijmpistool.

Een paar Nobilis takjes onderaan, om er een echte kerstkrans van te maken. De houten X-mas die in het midden hangt, draagt daar ook aan bij. Verder is de krans versierd met kerstballetjes, sterren en glitter harten. Onderaan hangen slingers kerstbellen. Die belletjes zien er niet alleen leuk uit, maar rinkelen ook zo leuk in de wind. Jingle bells!

Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van gezellige kerstdagen. Nu gaan we weer "back to normal". Er zullen gauw leuke decoraties volgen, want nu de kerstdecoratie weer op zolder opgeborgen is, is er weer plaats voor iets nieuws!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten