donderdag 18 oktober 2018

Herfst krans

Gebonden herfstkrans voor buiten


Aan de voordeur, op de voorgevel, op de schutting in je tuin... Buiten is er vast wel een plekje te vinden waar je deze mooie herfstkrans op kunt hangen. Een klassieke, gebonden krans vol herfstmaterialen, die zorgt wel voor wat gezelligheid en sfeer. En het leuke is dat je hem zo gemaakt hebt. Hangt zo'n herfstkrans binnenkort ook bij jou aan de muur? Lees dan snel verder! 

Hoewel wel in de herfst voornamelijk binnen zitten, is het toch leuk om ook buiten wat te decoreren. Bij de voordeur, zodat je huis er van buiten gezellig uitziet voor passanten en voor bezoek. En voor jezelf natuurlijk, elke keer als je thuiskomt. 
Of in je achtertuin, gewoon voor wat extra sfeer. Als je naar buiten kijkt vanuit je huis, als je in de tuin zit om nog even van de warme nazomerzon te genieten of als je op weg bent naar de berging... Wat decoratie zorgt er toch voor dat de tuin er wat mooier uitziet. Vooral nu de meeste planten uitgebloeid en kaal of gesnoeid zijn. 


Klassieke herfstkrans

Deze klassieke krans is gemaakt met enkel natuurlijke materialen. De materialen zitten speels verspreid over de hele krans. Niks gegroepeerd, geen strakke lijnen, maar gewoon een weelderig gevulde krans. 
Je zou hem ook neer kunnen leggen, op de tuintafel bijvoorbeeld, maar hangend komt deze krans toch veel meer tot zijn recht. Ophangen is eenvoudig. Met een draadje of lintje bevestig je de krans aan een spijker of schoefje in je muur. Wil je hem aan de voordeur hangen? Gebruik dan de plakhaken van Tesa. 

Gebonden krans

Er zijn allerlei manieren om een krans te maken. Bijvoorbeeld op steekschuim, op piepschuim of op een strokrans. Dit is echter een handgebonden krans. Diverse takken en ranken worden samengebonden tot een ronde krans. Ter versteviging en om een mooie ronde vorm te krijgen, zit er wel een metalen ring in als frame. 
Je kunt de krans zo groot en dik maken als je zelf wilt, door meer materialen te gebruiken. Het binden zelf doe je door de krans stevig te omwikkelen met wikkeldraad. Voor een natuurlijk effect gebruik je de standaard groene draad, die nauwelijks opvalt. Of kies juist voor een opvallend kleurtje.

Herfstkrans zelf maken

Wil je ook een mooie herfstkrans ophangen? Deze krans heb je zó gemaakt. De voorbereiding is misschien wel het meeste werk. Je moet namelijk flink wat materialen verzamelen (of kopen) om de krans te kunnen maken. Ga er lekker op uit of duik de tuin in en verzamel wat je nodig hebt.


Wat heb je nodig?   

Benodigdheden voor de herfstkrans:
  • Metalen ring als basis (hobby winkel)
  • Wikkeldraad
  • Herfstmaterialen (voornamelijk takken en ranken)
In principe kun je allerlei soorten herfstmaterialen gebruiken. Belangrijk is dat de takken lang genoeg zijn, zodat ze stevig bij elkaar gebonden kunnen worden. Om de krans genoeg volume te geven, zul je een flinke laag materialen nodig hebben. Door het samenbinden blijft er anders nog maar weinig over van je krans. Bovendien drogen de bladeren en materialen in, waardoor zo ook wat compacter worden.  

Gebruikte herfstmaterialen:
  • Eikenblad
  • Pruikenboom
  • Klimop (met bloemen)
  • Rozenbottel
  • Sierappeltjes 

Werkwijze

Heb je genoeg materialen verzameld, dan kun je de krans opbinden. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig: 
Leg de metalen ring neer. Vervolgens leg je alle takken en ranken daar op, zodat de materialen een beetje goed verdeeld worden en je zo meteen overal ongeveer evenveel vulling hebt.
Pak de krans nu in zijn geheel (dus de ring met de takken) met een hand stevig vast. Wikkel de draad strak om het geheel, zodat de takken goed vast komen te zitten. Vervolgens omwikkel je de hele krans, met een afstand van ongeveer 3-5 cm. 
Heb je langere takken, dan kan de afstand tussen de draad wat groter zijn. Zorg dat de uiteindes van de takken mooi door de draad naar binnen geklemd worden en niet uitsteken.
Het is belangrijk om de draad goed strak aan te trekken, zodat de krans stevig gebonden wordt. is de draad niet strak genoeg gewikkeld, dan gaan de takken los en valt je krans uit elkaar. 
Van de appeltjes heb ik een lange ketting gemaakt, door de draad om de steeltjes te wikkelen. Dan kun je de ketting om de krans wikkelen. De appeltjes zorgen voor een leuk accent. Je kunt hiervoor ook dennenappeltjes, mini- pompoentjes of andere herfstmaterialen gebruiken.  
Maak tot slot een lusje van draad of lint om de herfstkrans op te hangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten