woensdag 27 maart 2019

Paastafel

Paas decoratie op tafel


Waarom zou je je beperken tot één decoratief paasstuk? Als je de ruimte hebt, combineer je meerdere accessoires tot een prachtig geheel en maak je een echt paashoekje. Versier de tuintafel, het dressoir of de vensterbank helemaal in de sfeer van lente en Pasen. Dat is pas gezellig! Hoe doe je dat? Lees er hier alles over!


Natuurlijk kun je ook één mooi Paasstuk neerzetten je gewone decoratie aanvullen met een paar paasaccessoires. Dat kan ook heel mooi zijn. Maar nóg leuker is het om er een echte belevenis van te maken door de decoratie wat uit te breiden. dat wordt een heuse paastafel. Ook heel leuk als thematafel voor kinderen.

Decoratie tuintafel

Om zo'n paaslandschap te creëren, heb je natuurlijk wel ruimte nodig. Op de salontafel of eettafel lijkt zo'n uitgebreide uitstalling niet erg handig. Maar op een plekje waar het niet in de weg staat, zoals op een dressoir of vensterbank, kun je je helemaal uitleven. Of, zoals ik heb gedaan, op de tuintafel. Die is groot genoeg, zodat er meer dan genoeg ruimte overblijft om er aan te zitten. Verder staat die tafel beschut onder de overkapping en bovendien kijk je vanuit de woonkamer zó op de tafel uit, zodat je ook van binnen van de versieringen kunt genieten.

Tip: Wil je toch graag een paastafel maken, maar heb je de ruimte ook functioneel nodig, gebruik dan een grote ondergrond (een dienblad of schaal, of gewoon een grote plank) waar je alle losse onderdelen op plaatst. Zo kun je het geheel makkelijk oppakken en wegzetten.

Paasdecoratie

Om helemaal in de stemming te komen, gebruik je typische Paasdecoratie: eieren, kippen, kuikens, stro, (paas)hazen, katjes- of bloesemtakken. Of je voor een gezellige, bonte of juist een meer natuurlijke stijl kiest, is aan jou. Ik heb veel natuurlijke materialen en ook natuurlijk ogende paasdeco gekozen. Keramische kippen met een realistisch uiterlijk, echte, onbeschilderde eitjes, naturel hooi en takken. 

Daarnaast heb ik "gewone" accessoires gebruikt, die op zich niet echt specifiek bij Pasen horen, maar die er wel goed bij passen. Zoals de windlichten, stronken, boomschors en stenen. Een mooie mix van natuurlijke materialen en naturel kleuren en verschillende materialen, die samen één geheel vormen.

Wil je een meer neutrale decoratie? Ga dan voor een voorjaarstafel en laat de echte paasaccessoires achterwege. Gebruik bijvoorbeeld hartjes, bloemetjes, vlinders en theelichtjes in plaats van eitjes en kippen. 



Paasschaal

Centraal op de paastafel staat de schaal. De grijze houten schaal is ideaal, want doordat deze op pootjes staat, krijgt het geheel meteen wat meer hoogte. Rondom de schaal zijn de andere accessoires neergezet. Om er nog meer een decoratief hoekje van te maken, heb ik onder de overkapping nog wat kronkeltakken opgehangen.  

Eenzijdig of alzijdig

Omdat de tafel tegen de muur staat, is de decoratie naar voren gericht. Het is dus éénzijdig, met een mooie voorkant en een duidelijke achterkant. Kun je van meerdere kanten naar het geheel kijken, zoals bijvoorbeeld op de vensterbank, moet je hier rekening mee houden. Plaast de voorwerpen niet van achter naar voor, maar meer naast elkaar en zorg ervoor dat zowel de voor- als achterkant decoratief afgewerkt zijn. 



Zelf een paastafel maken

Om een paastafel te maken, combineer je verschillende accessoires met elkaar. Je kunt hierbij het beste uitgaan van wat je al hebt. Zorg voor verschillende hoogtes en verschillende materialen. Maak eerst de basis: het centrale stuk wat in het midden komt te staan, dan kun je de rest daarna makkelijk aanvullen. Probeer gerust meerdere opstellingen uit, er is zo veel mogelijk!

Ga uit van de ruimte die je hebt: op tafel kan een ronde schaal prima, maar op de vensterbank kun je beter een langwerpige ondergrond kiezen.  

Wat heb je nodig? 


  • Een schaal of dienblad voor het centrale paasstuk
  • Paasdecoratie en -accessoires: eitjes, kippen, haas, kronkeltakken
  • Paasdecoratiemateriaal: stro of hooi, veren, takjes
  • Overige accessoires: meerdere windlichten, theelichthouders, vaasjes, kruikjes, potjes, wat er net leuk bij staat
  • Overig decoratiemateriaal: stenen, takjes, boomschors, houtjes

Aan de slag   


Om te beginnen, maak je eerst de paasschaal. Daar kun je alle kanten mee op. Ik heb de kip en haan in het midden van de schaal gezet en daaromheen een soort nest gemaakt van hooi, stro en takken. Vervolgens heb ik daar speels eitjes, en gebroken eierschalen, veertjes en houtjes tussen gelegd.

Als de schaal eenmaal staat, zet je de andere accessoires daarom heen. Ik heb de witte stronken genomen, om het geheel wat hoogte te geven. Een windlicht gevuld met takken past er goed bij. Door de takken wat over het nest te laten hangen, worden de afzonderlijke onderdelen meer bij elkaar betrokken. Aangevuld met windlichten en een stuk hout met een haasje er op, is het al een leuke compositie. 

Dan is het tijd voor de afwerking. Leg her en der nog wat materialen neer, zoals stenen, stukjes schors, eitjes of wat stof. Ik heb alles gewoon los neergelegd, aangezien de tafel beschut staat. Binnen is dat meestal ook geen probleem. Vangt jouw tuintafel meer wind? Zorg dan dat alles stevig vast zit en lijm het eventueel vast.





1 opmerking: