dinsdag 21 augustus 2018

Bijzondere muurdecoratie

Rookfoto's


Een serie abstracte foto's in een lijstje zien er kunstzinnig en apart uit aan de muur. Het wordt helemaal persoonlijk als je zelfgemaakte foto's ophangt! Het is weer eens wat anders dan een standaard schilderij of portretfoto. Deze rookfoto's in zwart-wit zijn een perfecte muurdecoratie in ons interieur!


Ik moet toegeven dat ik zelf niet de fotograaf ben die deze foto's genomen heeft. Ze zijn uit de collectie van mijn vader, die een begenadigd hobby fotograaf is. Voor een van zijn projecten legde hij de bijzondere vormen van opstijgende rook vast op zwart wit beelden. Dit was helemaal wat ik zocht voor een mooie collage in mijn woonkamer. Hoewel ik de foto's dus niet zelf gemaakt heb, zijn ze toch eigen. In ieder geval geen standaard afbeeldingen uit de winkel of zo.

Foto's van opstijgende rook

De opstijgende rook van wierook staafjes zorgt voor een uniek patroon, wat bijzonder goed tot zijn recht komt in zwart wit. Het contrast laat de rook goed uitkomen en de foto oogt subtiel. Ook het negatief, zwarte achtergrond met witte rook, ziet er indrukwekkend uit. Ik heb echter voor de witte achtergrond gekozen, omdat het rustiger uitziet op de witte muur.

De vorm ziet er interessant uit, dat maakt de verder sobere foto juist spannend. Vooral omdat je niet meteen ziet wat het precies is, wordt de kijker gefascineerd. Dat maakt het ook zo kunstzinnig.

Dit thema is perfect voor een serie foto's. Op iedere foto is hetzelfde te zien: opstijgende rook. Iedere foto is op dezelfde manier genomen. Toch verschillen alle foto's van elkaar, omdat de rook steeds anders walmt. Je ziet dus duidelijk dat deze bij elkaar horen, maar iedere foto is toch uniek.




Abstracte foto's als muurdecoratie

Wanneer we iets aan de muur hangen, kiezen we al gauw voor een foto of schilderij met een duidelijk beeld. Een landschap, mensen, dieren of een stilleven met voorwerpen. Soms moderne kunst. Een abstracte foto lijkt op moderne kunst, het stelt niet duidelijk iets voor. Het gaat om de lijnen, vormen, het gevoel. 

Ik wilde graag wat foto's ophangen in de woonkamer en hier was nog een kaal plekje dat wel wat versiering kon gebruiken. De foto's hangen schuin naast/achter de tv, daar wilde ik een rustig beeld. Geen gezichten, letters of voorwerpen. Want die leiden af als je tv kijkt en het oogt al gauw erg druk. Ook de kleur moet ingetogen zijn. 

De rookfoto's voldoen daar precies aan. Rustig en toch apart. Bovendien vind ik dat ze goed matchen met de rest van de accessoires en decoratie in dat hoekje.

Foto serie of collage

Het is hartstikke leuk om meerdere abstracte foto's van een bepaald thema op te hangen. Duidelijk een geheel en toch allemaal net even anders. Er zijn zo veel mogelijkheden om de foto's op te hangen. Strak op een rij, naast of onder elkaar bijvoorbeeld. Of zoals hier speels versprongen. 

Ik heb bewust voor hetzelfde formaat en hetzelfde type lijstje gekozen, om de eenheid en rust de bewaren. Wel hebben de lijstjes uit dezelfde serie allemaal een andere rand: metaal, wit en hout. Een goede combinatie van kleuren en materialen, die weer passen bij de foto's en de rest van het interieur. De smalle rand laat de foto goed uitkomen.

Je kunt echter op allerlei manieren variëren: verschillend formaat foto's, totaal verschillende lijsten. Zorg in ieder geval altijd voor een goede balans tussen eenheid en afwisseling. 


Zelf abstracte foto's maken 

Je kunt zelf ook aan de slag gaan en je eigen abstracte foto's maken. Deze rookfoto's zijn misschien wel moeilijk om te maken, zonder enige kennis en ervaring met fotografie. Maar er zijn genoeg mogelijkheden voor beginnende fotografen. Het belangrijkste is een goede camera en wat creativiteit. Zorg voor een goede, effen achtergrond. Bijvoorbeeld een groot vel wit papier.

In plaats van rook kun je ook iets anders fotograferen. Macro foto's, extreme close-ups, creëren bijvoorbeeld ook een abstract beeld. Je kunt je eigen voorwerpen kiezen, waardoor de foto persoonlijk wordt. Fotografeer eens een bloem, plant of een (gedeelte van een) voorwerp van héél dichtbij. Het gaat dan niet meer om het voorwerp op zich maar om de uitvergroting. Vaak is niet meteen te herkennen wat er eigenlijk op de foto staat. Maak een serie door verschillende gedeeltes te fotograferen of steeds vanuit een andere hoek. Speel ook met de belichting. De mogelijkheden zijn eindeloos! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten