donderdag 12 oktober 2017

Halloween pompoen

Jekyll Lantern


Het is weer bijna Halloween en daar horen natuurlijk pompoen lampionnen bij: een uitgeholde pompoen waar een gezicht uit gesneden is... Vrolijk kijkend of juist griezelig, net wat je wilt. In de schemering of in het donker ziet het er een beetje spookachtig en spannend uit, maar toch ook wel heel gezellig in de tuin of bij de voordeur.

Pompoenen horen sowieso bij de herfst en worden veel in of als herfstdecoratie gebruikt. Pompoen lampionnen, met gezicht en lichtje, worden ook wel Jekyll Lantern genoemd en zijn typische Halloween versieringen. Hoewel Halloween hier geen echte feestdag is, wordt het wel steeds populairder en dan met name de typische Halloween decoraties: spoken, spinnen, spinnenwebben, vleermuizen, heksen en natuurlijk de bekende pompoen gezichten.
Er zijn pompoenen van keramiek te koop, waar je zo een kaarsje in kunt zetten, maar een "echte", zelfgemaakte pompoen is natuurlijk veel leuker! Het is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen, zeker met kinderen. Mijn zoontje maakte deze pompoen met opa en die staat nu in onze tuin, leuk naast de hortensia met prachtige herfstkleuren!Beschrijving

Het idee is eigenlijk heel simpel. Een grote sierpompoen wordt uitgehold en vervolgens wordt het gezicht uitgesneden. Er kunnen allerlei gezichten met allerlei uitdrukkingen gemaakt worden. Boos, vrolijk of eng, net wat je wilt. Ogen, oren, neus, mond, tanden, wenkbrauwen geven de pompoen een "eigen" gezicht.
Deze pompoen heeft driehoekige ogen en een lachende mond. Mijn zoontje vond die "boze" toch een beetje akelig en dus kregen wij een vriendelijke, vrolijk kijkende pompoen.
In de pompoen zit een lichtsnoer met LED lampjes, op batterijen. Dat is makkelijk en veilig en geeft bovendien mooi licht. Een gewoon theelichtje of kaarsje kan natuurlijk ook.

Gebruikte materialen

  • Een grote sierpompoen, beste de gewone ronde oranje, dit is een klassieker en geeft het mooiste resultaat
  • LED snoer of kaarsje
Verder worden er een scherp mes om te snijden en een grote lepel om de pompoen uit te hollen gebruikt.
Werkwijze


Eerst wordt het deksel aan de bovenkant afgesneden. Het vruchtvlees kan er zo uitgesneden en/of uitgelepeld worden. Verwijder zo veel mogelijk van het vruchtvlees, zodat alleen de hardere, witte binnenkant overblijft. De holle pompoen is dan klaar om te bewerken. Het gezicht kan er eventueel eerst met pen of stift op getekend worden, zodat het makkelijk is om goed te snijden. Daarna wordt het gezicht (ogen, neus, mond enz.) uitgesneden of uitgestoken. Dit is best zwaar, er moet veel kracht gezet worden om door de harde schil te komen en kan dus beter door een volwassene gedaan worden. Het is te moeilijk voor (kleine) kinderen en bovendien gevaarlijk. Als het gezicht klaar is, kan het LED snoer of kaarsje in de pompoen geplaatst worden en komt de deksel er weer op. De pompoen is nu klaar en kan op een leuk plekje neergezet worden en dan is het wachten tot het donker begint te worden en het lichtje brandt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten